Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

П Р О Т О К О Л   № 1 проведення засідання робочої групи Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області 

опубліковано 15 лютого 2023 о 11:08

П Р О Т О К О Л   № 1

проведення засідання робочої групи Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області 

Дата та час проведення: 14 лютого 2023р, 15 год. 00 хв.

Місце проведення: м.Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А, зал засідань

Початок: 15.00

Головуючий: Олександр Побережний – голова Громадської ради (представник Громадської організації «Клуб підприємців Буковини»). 

Присутні: Представники інститутів громадянського суспільства: представник Громадської спілки «Палата аудиторів і бухгалтерів України - Людмила Осачук; Голова Територіального відділення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація платників податків України» в Чернівецькій області – Ігор Мисевич; представник Громадської Організації Міжнародний «Антикримінальний альянс - Сергій Казимірчик; представник Громадської організації «Рух українських патріотів»- Олександр Бордіженко; представник Громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Козацька обласна варта» Федорійчук Іван Іванович.

Представники ГУ ДПС в області: Шпак В.П. - начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Чернівчан Н.В. – заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Булавка Т.М. – начальника управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Коцим’юк М.М. – завідувач сектору інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Чернівецькій області, секретар Громадської ради.

Кворум є.

Порядок денний:

1.Відкриття засідання

2.Вступне слово

3 Інформування громадськості про стан надходження податків до бюджетів у 2022 році  

4. Дискусія учасників засідання

5. Обговорення орієнтовного плану роботи Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області на  2023 рік

6.Різне

З питання 1-го порядку денного:

ВИСТУПИВ: Олександр Побережний, який поінформував присутніх про наявність та запропонував розпочати засідання Громадської ради.

ВИРІШИЛИ: розпочати засідання Громадської ради («ЗА» – одноголосно).

ВИСТУПИВ: Олександр Побережний, який озвучив порядок денний засідання Громадської ради, запропонував затвердити його та розпочати розгляд питань порядку денного.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Громадської ради, розпочати розгляд питань порядку денного («ЗА» – одноголосно).

ГОЛОСУВАЛИ ЗА ЗАПРОПОНОВАНИЙ ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

«За» – одноголосно.  

З питання 2-го порядку денного:

Надано слово начальнику ГУ ДПС у Чернівецькій області Віталію Шпаку. Віталій Шпак поінформував про нагальні питання діяльності податкової служби під час воєнного стану зазначивши, що команда працює злагоджено на своєму фронті, аби пришвидшити довгоочікувану перемогу. Кожен робочий день націлено на забезпечення надходжень до бюджету, попередження мінімізації та ухилень від сплати податків, вдосконалення надання адміністративних послуг.

Крім того  Віталій Шпак нагадав, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року.  Випадки, за яких платники податку зобов’язані самостійно обчислити суму податку (збору), що підлягає сплаті до бюджету за результатами звітного податкового року шляхом подання до податкового органу податкової декларації встановлені розділом IV Кодексу, до яких відносяться:

- отримання окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті, але не звільнених від оподаткування (п.п. 168.1.3 п.168.1 ст. 168 Кодексу) (суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо, тощо);

- отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів)) (п.п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 Кодексу) (спадщина; подарунки; доходи від оренди майна іншій фізичній особі, доходи від операцій з продажу (обміну) рухомого та нерухомого майна, у випадках передбачених Кодексом, тощо);

- іноземні доходи (п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу);

Податкову декларацію також зобов’язані подавати:

- фізичні особи, які отримують доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування (ст. 177 Кодексу);

- фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (ст. 178 Кодексу);

- іноземці, які за результатами звітного року набули статус резидента України мають відобразити  доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи ( п.п. 170.10.4 п. 170.10 ст.170 Кодексу);

- платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п.179.3 с.179 Кодексу).  

З питання 3-го порядку денного:

СЛУХАЛИ: Тетяну Булавку, яка поінформувала членів Громадської Ради про сплату податків буковинцями у розрізі бюджетів, звернувши особливу увагу на наповнення місцевих бюджетів та проблемні питання.

Тетяна Булавка зауважила, що впродовж 2022 року надходження до зведеного бюджету склали майже 8 млрд 536,4 млн грн податкових платежів та 5 млрд 538,9 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

В порівнянні з 2021 роком суми збільшення надходжень складають 2 млрд 18,4 млн грн  (+31%) податків та 1 млрд 419,1 млн грн (+34,4 %) єдиного соціального внеску.

Фактичний збір до державного бюджету склав 3 млрд 46,6 млн грн. Місцеві бюджети  територіальних громад отримали майже 5 млрд 489,8 млн грн. В розрізі основних платежів до державного бюджету найбільшу частку складають – понад 1 млрд 117,4 млн грн податок на додану вартість; 1 млрд 101,7 млн грн податок на доходи фізичних осіб; 366,4 млн грн військовий податок та 288,4 млн грн податок на прибуток. Серед надходжень до місцевих бюджетів більше як 74 відсотки складає податок на доходи фізичних осіб – понад 4 млрд 79,2 млн грн.
Представники громадськості активно цікавилися усіма аспектами сплати податків під час військового стану – динамікою, кількістю платників, релокованими підприємствами, відшкодуванням ПДВ.

 ВИРІШИЛИ: 
1) взяти до уваги інформацію Тетяни Булавки («ЗА» – одноголосно).
З питання 4-го порядку денного:

СЛУХАЛИ: 

Олександра Побережного який підводячи підсумки, щодо дискусії членів Громадської Ради, зауважив, що зниження податкового тиску на бізнес в умовах війни є правильний крок, однак і представникам бізнесу необхідно бути сумлінними і своєчасно виконувати свої податкові обов’язки. Сьогодні особливо важливим є питання наповнення бюджету задля підтримки економіки країни та ЗСУ.

Крім того досвід боротьби проти виплати зарплати «у конвертах» показує, що потенціал наповнення бюджету за допомогою виведення з тіні реальної зарплати ще дуже великий. 

Також, необхідно змінити риторику щодо відповідальності лише роботодавців на таку, що  людина, яка отримує зарплату «в конверті» несе точно таку ж відповідальність як той, хто її виплачує. Важливим визначили - небезпека зарплати у «конверті», як і тіньової зайнятості полягає не стільки у тому, що бюджет недоотримує кошти. Є ще моральний аспект - такі люди не сплачують військовий податок  і відповідно не беруть участь в утриманні ЗСУ, не сплачують ПДФО і не дають кошти бюджету тієї громади де проживають.

ВИРІШИЛИ: взяти до уваги інформацію Олександра Побережного

З питання 5-го порядку денного:

Учасники засідання при обговоренні орієнтовного плану роботи Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області на  2023 рік були одностайні в  тому, що необхідно податківцям спільно з громадськими лідерами та ЗМІ продовжувати активно формувати громадську думку негативного сприйняття ухилення від сплати, використовуючи всі інформаційні площадки та наводити вагомі аргументи на захист своєї позиції.

 

Голова зборів                                                                            Олександр ПОБЕРЕЖНИЙ