Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

П Р О Т О К О Л № 10 проведення засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області

опубліковано 29 грудня 2021 о 15:58

П Р О Т О К О Л   № 10

проведення засідання Громадської ради при Головному управлінні

ДПС у Чернівецькій області

 

 

Дата та час проведення: 24 грудня 2021 року, 15 год. 00 хв.

Місце проведення: м.Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А, зал засідань

Початок: 15.00

Головуючий: Олександр Побережний – голова Громадської ради

Присутні: Представники інститутів громадянського суспільства – 7 осіб.

Представники ГУ ДПС в області:  Шпак В.П. - начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Чернівчан Н.В. – заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Володимир Мудрицький - начальник управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернівецькій області, Коцим’юк М.М. – завідувач сектору інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Чернівецькій області, секретар Громадської ради.

Кворум є.

Порядок денний:

1.Вступне слово

2 Інформування громадськості про порядок застосування РРО (ПРРО) та про порядок ведення товарних запасів.

3. Різне

З питання 1-го порядку денного:

 ВИСТУПИВ: Олександр Побережний, який поінформував присутніх про наявність та запропонував розпочати засідання Громадської ради.

ВИРІШИЛИ: розпочати засідання Громадської ради («ЗА» – одноголосно).

ВИСТУПИВ: Олександр Побережний, який озвучив порядок денний засідання Громадської ради, запропонував затвердити його та розпочати розгляд питань порядку денного.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Громадської ради, розпочати розгляд питань порядку денного («ЗА» – одноголосно).

ГОЛОСУВАЛИ ЗА ЗАПРОПОНОВАНИЙ ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

«За» – одноголосно. 

 

З питання 2-го порядку денного:

СЛУХАЛИ: начальника  управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернівецькій області Володимира Мудрицького, який поінформував присутніх, про порядок застосування РРО з 01 січня 2022 року.

Крім того Володимир Мудрицький нагадав, що з вересня 2021 року наказом Міністерством фінансів України затверджено Постанову КМУ №496 «Про Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку». Цей порядок визначає правила ведення обліку товарних запасів фізичних осіб – підприємців, які відповідно до Закону зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

  Порядок №496 поширюється на:

підприємців на загальній системі оподаткування;

 на спрощеній системі оподаткування, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

 підприємців на 3 групі спрощеної системи оподаткування, які зареєстровані платником ПДВ.

Затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496 Порядок набув чинності 26 листопада 2021 року.

Також Володимир Мудрицький зайважив, що  облік товарних запасів здійснюється шляхом постійного внесення до Форми обліку інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід'ємною частиною такого обліку.

ФОП, яка здійснює діяльність у декількох місцях продажу, веде облік також за кожним окремим місцем продажу на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів або первинних документів на внутрішнє переміщення товарів між ФОП та його окремими місцями продажу. Внесення даних до Форми здійснюється до початку їх реалізації.

Первинні документи є обов'язковими додатками до такої форми.

Форма обліку ведеться за вибором ФОП у паперовій або в електронній формі.

 

 ВИРІШИЛИ: 1) взяти до уваги інформацію Володимира Мудрицького («ЗА» – одноголосно).

 Слухали: Наталію Чернівчан – яка нагадала присутнім, що з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року проводиться кампанія з одноразового добровільного декларування доходів громадян з метою податкової амністії. Це Закон України №1539 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» фізичні особи матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать.

Посадовиця звернула увагу, що декларуванню підлягають активи розміщені як в Україні, так і закордоном. Тобто ті активи які були придбані до 1 січня 2021 року та які в момент їхнього отримання підлягали оподаткуванню в Україні, але з них не були сплачені податки і збори.

Також наголосила, що за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya вся інформація розміщена у банері «Одноразове добровільне декларування» на сайті ДПСУ.

ВИРІШИЛИ: 1) взяти до уваги інформацію Наталії Чернівчан («ЗА» – одноголосно).

З питання 3-го порядку денного:

СЛУХАЛИ: Олександра Побережного підвів підсумки діяльності Громадської ради, а також зазначив, що  з метою виконання вимог, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» необхідно створити ініціативну групу з підготовки установчих зборів для формування нового складу Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

ВИРІШИЛИ: взяти до уваги інформацію Олександра Побережного

 

 

Голова зборів                                                                            Олександр ПОБЕРЕЖНИЙ

 

Секретар                                                                                     Марія КОЦИМ’ЮК