Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про надходження запитів на отримання публічної інформації до Головного управління ДПС у Чернівецькій області станом на 01.09.2022 року

опубліковано 01 вересня 2022 о 14:05

З метою забезпечення прозорості та відкритості своєї діяльності, реалізації права кожного на доступ до публічної інформації, надання інформації за запитами відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закон) ГУ ДПС у Чернівецькій області забезпечено розгляд документів щодо надання публічної інформації відповідно до Закону, які надійшли поштою, електронною поштою, факсом, телефоном.

До ГУ ДПС у Чернівецькій області за січень-серпень 2022 року надійшло 89 запитів на інформацію, за результатами розгляду надано 84 відповіді електронною поштою або поштою відповідно до вимог чинного законодавства України, 5 запитів – на розгляді (за аналогічний період минулого року надійшло 177 запитів).

В розрізі категорій запитувачів відповідно до Закону у січні-серпні 2022 року ГУ ДПС у Чернівецькій області розглянуто запити від:

-         фізичних осіб (уповноважених осіб) – 75 (або 84,3% від загальної кількості запитів);

-         юридичних осіб – 13 (або 14,6% від загальної кількості запитів);

-         об’єднань громадян – 0 (або 0 % від загальної кількості запитів);

-         представників засобів масової інформації – 1 (або 1,1% від загальної кількості запитів);

-         переадресовано від інших органів виконавчої влади як розпоряднику інформації 0 (або 0% від загальної кількості запитів);

Запитувачі, зокрема зверталися з проханням надати інформацію щодо:

-         наявності або відсутності заборгованості по єдиному податку, ЄСВ;

-         незастосованих штрафних санкцій та пені;

-         заборгованості по податках та платежах;

-         відповідності/невідповідності платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку;

-         ставки та сплати єдиного податку;

-         операторів азартних ігор;

-         зняття з податкового обліку як платника податків.

За результатами розгляду задоволено 82 запити на отримання публічної інформації (або 92,2% від загальної кількості запитів), відповідно до ч.1 ст. 22 Закону відмовлено в задоволенні по 1 запиту (або 1,1% від загальної кількості запитів) та направлено іншим розпорядникам інформації, у володінні яких вона знаходиться 1 запит (або 1,1% від загальної кількості запитів) та 5 запитів (або 5,6% від загальної кількості запитів) знаходяться на опрацюванні.

До уваги запитувачів. З моменту набрання чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації» можна визначити основні  аспекти реалізації цього Закону, які заслуговують до уваги читачів:

1. Запитувачі інформації ототожнюють такі поняття як запит на отримання публічної інформації, звернення, надання податкової консультації, а також консультації з питань практичного застосування окремих норм законодавства України з питань державної митної справи, при цьому дані категорії звернень є різними за наступними ознаками:правовими підставами; визначенням понять; формами;    строком розгляду; змістом; вимогами оформлення; оплатністю тощо.

2. Згідно із частиною другою статті 2 Закону України «Про доступ до публічної інформації» цей Закон не поширюється на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальним законом, а саме Законом України «Про звернення громадян».

3. Листи, які за змістом є зверненнями громадян (пропозиції, заяви, скарги тощо) мають бути оформлені з дотриманням вимог Закону України «Про звернення громадян».

4. Запит на отримання публічної інформації має відповідати вимогам статтей 1 та 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

 

 

 

Додаткові матеріали