Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія - 2024: За підсумками декларування доходів буковинцями до бюджету додатково надійде  32,2 млн грн податків

опубліковано 30 травня 2024 о 13:42

Про підсумки Деклараційної кампанії – 2024, структуру задекларованих доходів, про «забудькуватих» буковинців та кількість мільйонерів на теренах області в інтерв’ю розповідає в.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька.

Пані Теодозіє Юріївно, ще 1 травня завершилися строки проведення Деклараційної кампанії - 2024. Прошу дати оцінку цьому процесу? Чи є вона фінансово - позитивна?

За результатами цьогорічної кампанії декларування доходів, буковинці продемонстрували значну активність і цьому допомагали багато чинників: найперше - створення сприятливих умов для подання декларацій та успішна інформаційна роз’яснювальна кампанія з головним меседжем, що декларування доходів - це особистий внесок кожного буковинця у фінансову підтримку держави та забезпечення її обороноздатності.

Загалом, 5001 буковинець, впродовж визначеного нормами ПКУ терміну, подав декларації про майновий стан та доходи отримані у 2023 році, серед яких 1425 декларацій на отримання податкової знижки.

Кількість декларантів цього року зросла на 1073 платники, оскільки торік таких декларацій було 3928, в тому числі 1067 декларацій на отримання податкової знижки. Загальна сума задекларованого платниками податків доходу склала майже 2,2 млрд грн. Це на 1,2 млрд грн більше відповідного періоду минулого року. До сплати задекларовано понад 28,0 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 4,2 млн грн військового збору. Що перевищує торішній показник нарахованого податку на доходи фізичних осіб на 10,7 млн грн та на 0,4 млн грн військового збору.

Тобто за результатами декларування громадянами доходів за 2023 рік, які не оподатковувалися при виплаті, бюджет додатково поповниться на 32,2 млн грн податків.

Чи змінилася у цьогорічній кампанії декларування структура задекларованих доходів? З яких доходів буковинці найбільше сплачують податок на доходи фізичних осіб?

Принципово структура видів доходів, у порівнянні з минулими роками, суттєво не змінилася. Зазначу основні види задекларованих доходів.

Як і впродовж минулих років вагома частина декларантів, це ті які отримали доходи у вигляді успадкованого чи отриманого в дарунок майна – подано 794 декларації.

Інші доходи, серед яких доходи у вигляді додаткового блага - задекларували 670 платників.

Доходи від продажу рухомого та нерухомого майна оприлюднили 466 буковинців. 

Про доходи від надання майна в оренду (лізинг, суборенду), житловий найм відзвітували 187 громадян. 

Іноземні доходи задекларували 47 громадян, а інвестиційний прибуток 29.

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції оприлюднили 9 громадян.

Також 1425 мешканців області подали декларації для отримання податкової знижки у розмірі 7,6 млн грн.

Що будете робити з «забудькуватими» декларантами – переконана, що не всі буковинці відзвітували. Які заходи податківці будуть вживати?

Хочу підкреслити, що норми Податкового кодексу України передбачають можливість подання декларації про доходи в будь - який час. Так що буковинці мають ще шанс подати декларації.

Наразі хоч офіційно «Деклараційна кампанія – 2024» завершена, у податковій службі розпочався інший етап - я би сказала «дослідницький». Ми провели  співставлення ймовірних декларантів, список яких ми напрацювали раніше, з поданими деклараціями.

Згідно проведеного аналізу запрошуємо і залучаємо до оподаткування тих платників які проігнорували Деклараційну кампанію. Із ймовірних декларантів 3485 – це ті громадяни про доходи яких ми знаємо, самостійно задекларували лише 75 відсотків – 2333. Решту декларантів необхідно розшукувати та залучати до декларування.

Також податківці працюють у багатьох напрямках щодо легалізації доходів громадян: серед важливих здавання в оренду нерухомості та землі.

Не секрет, що частина орендодавців не поспішають узаконювати свій бізнес та декларувати доходи і відповідно бюджет втрачає багато коштів від несплати податку. І наше завдання залучати їх до оподаткування.

Також будемо контролювати продаж сільськогосподарської продукції та продукції тваринництва. Я маю на увазі тих громадян, які мають паї понад 2 га і там вирощують та продають свої продукцію у великих обсягах, що перевищує 50 мінімальних зарплат і відповідно підлягає декларуванню.

Теж саме і щодо інших доходів - за рахунок цілеспрямованої роз’яснювальної та контрольно-перевірочної роботи ми маємо залучити до оподаткування тих громадян, які добровільно не бажають сплачувати податки.

Звичайно варто безперервно переконувати, що процес добровільного декларування доходів громадянами і є своєрідним лакмусовим папірцем, який визначає економічну зрілість нації. А також, що кошти бюджету необхідні для оборони та забезпечення фінансової стабільності країни. 

І наостанок запитання яке цікавить громадськість: скільки маємо мільйонерів?

Щодо категорії «мільйонер» - то цього року 146 буковинців задекларували доходи, що перевищили 1 млн грн. Сума задекларованих ними доходів складає 443,8  млн грн. Загалом, декларували доходи від продажу нерухомого та рухомого майна, іноземні доходи, інвестиційний прибуток, а також майно, яке отримане у спадщину. «Мільйонери» заплатять до бюджету майже 4 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 0,9 млн грн військового збору.