Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За 2020 рік до порушників податкового законодавства на ринку пального застосовано понад 8,8 млн грн фінансових санкцій

опубліковано 27 січня 2021 о 10:26

В управлінні контролю за підакцизними товарами податкової служби Буковини повідомляють, що станом на 01.01.2021 року кількість діючих ліцензій  на ринку пального області, становить 497 ліцензій. Зокрема, на право роздрібної торгівлі пальним – 219 (73 суб'єкти господарювання); на право зберігання пального - 9; на право зберігання пального (виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки) – 269 (242 суб'єкти господарювання).

В Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області зазначають, що при відборі суб’єктів для проведення контрольно - перевірочних заходів зокрема і для проведення фактичних перевірок суб'єктів господарювання у сфері оптової, роздрібної торгівлі, зберігання пального, місць зберігання та продажу ПММ, проводиться порівняльний аналіз діючих ліцензій на право роздрібної торгівлі пальним та поданими деклараціями акцизного податку, використовуються ліцензійні реєстри суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним, реєстрів місць зберігання пального, ЄДР витратомірів - лічильників та рівнемірів - лічильників рівня пального у резервуарі, СЕАРП.

За 2020 рік проведено фактичні перевірки по 89 суб’єктах господарювання, які здійснюють діяльність у сфері обігу пального. В результаті проведених перевірок встановлено 98 порушень та застосовано штрафних (фінансових) санкцій на загальну суму 8,8 млн грн. Зокрема, встановлено 22 випадки порушення ст. 230 ПКУ (наявність витратомірів та рівномірів – лічильників), 8 випадків не облікованого пального, 6 випадків зберігання пального без відповідної ліцензії, 4 випадки роздрібного продажу пального без відповідної ліцензії, 3 випадки роздрібної торгівлі пальним через РРО не зазначених у ліцензії, 1 випадок реалізації пального без реєстрації в СЕАРП та СЕ, 1 випадок оптового продажу пального без відповідної ліцензії, 4 випадки роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій на АЗС.

Крім того, встановлено порушення взяття на облік об’єктів оподаткування при перевірці місць зберігання пального для власних потреб.

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області зауважують, що суб’єкти господарювання, які отримують пальне для власних потреб та зберігають його для використання в господарській діяльності, зобов’язані отримати відповідну ліцензію в органах ДПС. Дозволяється зберігання пального без отримання ліцензії в паливних баках транспортних засобів (технологічного обладнання) та у споживчій тарі ємністю до 5 літрів включно, отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару.

В усіх інших випадках зберігання пального дозволяється виключно за наявності ліцензії, отриманої на кожне місце зберігання. Для отримання ліцензії потрібно подати заяву та платіжний документ про внесення річної плати до податкового органу за місцем зберігання пального.

При цьому річна плата за таку ліцензію становить лише 780 гривень. Водночас відповідальність за зберігання пального без одержання ліцензії - 500 тис. гривень.