Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сокирянська ДПІ: під час тренінгів податківці інформували платників про особливості декларування доходів

опубліковано 21 березня 2023 о 10:57

Працівники Сокирянської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області провели низку навчальних тренінгів з платниками податків під час яких поінформували відвідувачів ЦОПу про «Особливості деклараційної кампанії – 2023».

Податківці детально зупинились на доходах, які підлягають обов’язковому декларуванню. Відтак роз'яснили платникам, що при отримані у 2022 році доходів від здавання в оренду (суборенду, емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі-орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою) орендодавець (громадянин - одноосібник) визначає свої податкові зобов’язання за результатами такого року у декларації та сплачує податок з доходів за своєю податковою адресою. 

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 га, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки. Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання  платники зобов’язані до 1 серпня 2023 року, що настає за звітним. 

Також фахівці Сокирянської ДПІ роз’яснили стосовно декларування доходів у вигляді спадщини, дарунків, додаткового блага. 

Громадяни, які відповідно до норм розд. IV Податкового кодексу зобов’язані подавати декларацію за 2022 рік, повинні подати її не пізніше 1 травня 2023 року.  

Крім того, відвідувачам центру обслуговування надано практичну допомогу при заповненні та поданні декларації про доходи, отримані у 2022 році. 

Податківці підкреслюють тим платникам, хто планує звітувати про минулорічні доходи, найзручніше буде скористатися можливістю Електронного кабінету, оскільки цей багатофункціональний сервіс від податкової служби має чимало переваг. Для користування Електронним кабінетом потрібно лише оформити ключі електронного цифрового підпису.