Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи розповіли платникам податківці Вижницької ДПІ

опубліковано 20 березня 2023 о 11:13

Фахівці Вижницької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області провели тематичний тренінг під час якого поінформували платників про те, що з 1 січня 2023 року триває кампанія декларування доходів, отриманих у 2022 році.

Окремо зазначили про основні доходи, при отриманні яких декларація подається обов’язково. Зокрема: дохід, отриманий від здавання в оренду нерухомого чи рухомого майна; продаж (обмін) нерухомості, починаючи з 2-го за рік. Або 1-й, якщо об’єкт був у власності менше 3-х років; продаж (обмін) рухомого майна у вигляді легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів, починаючи з 2-го продажу за рік; спадщина або подарунок від осіб, що не є членами сім’ї 1-го чи 2-го ступенів споріднення; списаний борг; отримання інвестиційного прибутку, наприклад по операціях з цінними паперами, деривативами, корпоративними правами.

Розповіли, що подати декларацію можна у декілька способів – платник податків самостійно обирає зручний для себе:  особисто або уповноваженою особою;  поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання (далі – поштою);  засобами електронного зв’язку в електронній формі скориставшись приватною частиною Електронного кабінету.

У режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

Податківці підкреслили, використання цього електронного сервісу скорочує час і витрати при поданні податкової декларації; мінімізує помилки при заповненні декларації; надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі. Тому радимо обрати саме такий дистанційний спосіб звітування.

З прикладами заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи можна ознайомитись за посиланням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/prikladi-zapovnennya-podatkovoi-deklaratsii/.