Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сторожинецька ДПІ: податківці розповіли про обов’язок громадян декларувати доходи та реалізацію їх права на податкову знижку

опубліковано 17 березня 2023 о 10:16

У Центрі обслуговування платників фахівці Сторожинецької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області провели тематичний тренінг. Основним питанням було «Особливості декларування доходів громадян у 2023 році за результатами отриманих доходів за 2022 рік».
Відтак, платникам детально розповіли про види доходів, при отриманні яких подання декларації про майновий стан і доходи є обов’язковим. 
Наголосили, що задекларувати доходи, отримані у 2022 році, необхідно не пізніше 1 травня 2023 року. Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, зазначену у річній податковій декларації, необхідно сплатити до 1 серпня 2023 року.
Також, платники податків дізналися, що мають право на реалізацію податкової знижки, яка надається, якщо у фізичної особи протягом звітного року були втрати: на навчання; отримання доступного житла за державними програмами; оплату допоміжних репродуктивних технологій;  відсотки за іпотечним кредитом; внески на благодійність; страхові платежі (внесків, премій) за договорами довгострокового страхування життя; пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення та ряд інших. 
Відвідувачів поінформували,  що відповідно до податкового законодавства декларація про майновий стан і доходи подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором): особисто або уповноваженою на це особою; надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу. 
Разом з тим звернули увагу, що при направленні декларації засобами електронного зв’язку слід скористатися сервісом «Електронний кабінет» (https://cabinet.tax.gov.ua).