Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо коригування залишкової вартості у разі продажу основних засобів за період консервації на суму не донарахованої амортизації

опубліковано 23 грудня 2016 о 11:40

Питання:

Власністю підприємства є частина основних засобів, які тривалий час не використовуються в господарській діяльності та знаходяться на консервації. Чи потрібно, у разі продажу даних основних засобів, коригувати їх залишкову вартість за період консервації на суму не донарахованої амортизації?

Відповідь:

Пунктом 292.2 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що при продажу основних засобів юридичними особами - платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.

Якщо основні засоби продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

Платники єдиного податку третьої групи (юридичні особи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень п.п. 44.2, 44.3 ст. 44 ПКУ (п.п. 296.1.3 п. 296.1 ст. 296 ПКУ).

Відповідно до Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 27 квітня 2000 р. N 92 (далі - П(С)БО 7) «Залишкова вартість - різниця між первісною (переоціненою) вартістю необоротного активу і сумою його накопиченої амортизації (зносу)».

На період консервації нарахування амортизації об'єкта основних засобів припиняється (п. 23 П(С)БО 7). Починаючи з місяця, що настає за місяцем переведення основних засобів на консервацію, і закінчуючи місяцем, у якому здійснюється його зворотне введення в експлуатацію, амортизація не нараховується (п. 29 П(С)БО 7).

Коригування залишкової вартості основних засобів за період консервації на суму не донарахованої амортизації П(С)БО 7 не передбачено.

Відповідно до п. 292.6 ст. 292 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Таким чином, амортизація основних засобів, що знаходяться на консервації, не нараховується, тому дохід від їх продажу обкладається єдиним податком у повній сумі, без зменшення його залишкової вартості на суму не донарахованої амортизації.

Разом з цим, слід зазначити, що ст. 36 ПКУ визначено, що платники податку зобов'язані самостійно декларувати свої податкові зобов'язання та визначати відповідність проведення ними операцій.

Оцінка правомірності відображення в податковому обліку господарських операцій може бути здійснена лише в межах податкової перевірки у відповідності до вимог Податкового кодексу.

Додатково повідомляємо, пунктом 52.2 статті 52 ПКУ передбачено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

У випадку незгоди з консультацією, ви можете оскаржити її до суду у відповідності з пунктом 53.3 статті 53 ПКУ.