Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо сплати єдиного соціального внеску фізичною особою-підприємцем на загальній системі оподаткування, яка не провадить підприємницької діяльності, у зв’язку із перебуванням у відпустці по догляду за дитиною.

опубліковано 30 січня 2017 о 09:24

Питання:

Сплата єдиного соціального внеску фізичною особою-підприємцем на загальній системі оподаткування, яка не провадить підприємницької діяльності, у зв’язку із перебуванням у відпустці по догляду за дитиною.

Відповідь:

Відповідно до змін , внесених Законом України від 06.12.2016 №1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі – Закон №1774) внесено низку змін до Закону №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон №2464), які набули чинності з 01 січня 2017 року, зокрема щодо нарахування та сплати єдиного внеску фізичними особами-підприємцями на загальній системі оподаткування. Так, базою нарахування єдиного внеску для платників, зазначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), тобто фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування, є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. З 2017 року у разі, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі платники зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (пункт 2 частини першої статті 7 Закону №2464 в редакції Закону №1774). Отже, мінімальна сума єдиного внеску на місяць з 01 січня 2017 року для платників на загальній системі оподаткування становить 704 грн. (3200*22%).

З 01.01.2017 фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи-підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу (частина четверта статті 4 Закону №2464 у редакції Закону №1774).

Закон про єдиний внесок не містить норми щодо звільнення фізичних осіб-підприємців як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування від сплати єдиного внеску на період перебування у відпустці або на лікарняному.

Відповідно до п.52.2 ст.52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватись виключно платником податків, якому надано таку консультацію.