Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій при продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту

опубліковано 13 лютого 2017 о 11:09

Питання:

Чи зобов’язана фізична особа – підприємець, що є платником єдиного податку третьої групи застосовувати реєстратори розрахункових операцій при продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту?

 Відповідь:

Законом України від 20.12.2016 № 1791-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» внесено зміни до Кодексу та Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995      № 265/95-ВР із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265), відповідно до яких суб’єкти господарювання (в тому числі фізичні особи – підприємці, які відносяться відповідно до вимог Кодексу до груп платників єдиного податку), які здійснюють розрахункові операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів.

Закон № 265 визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових  операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання та їх господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Відповідно до Закону № 265 термін "технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту" для цілей цього Закону вживається у значенні, наведеному в Законі України "Про захист прав споживачів". Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій встановлюється Кабінетом Міністрів України (стаття 2 Закону № 265).

Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 № 1023-XII (із змінами та доповненнями) визначає, що Перелік груп технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.04.2002 року № 506 “ Про затвердження Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів” із змінами та доповненнями затверджено Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів.

До технічно складних побутових товарів належать непродовольчі товари широкого вжитку (прилади, машини, устаткування та інші), які складаються з вузлів, блоків, комплектуючих виробів, відповідають вимогам нормативних документів, мають технічні характеристики, супроводжуються експлуатаційними документами і на які встановлено гарантійний термін.

Водночас, пунктом 6 розділу ІІ Закону України від 20.12.2016 № 1791-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» встановлено, що Кабінет Міністрів України у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом має, зокрема, прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації зазначеного Закону.