Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо сплати ЄСВ на суми допомоги по вагітності та пологам, які нараховуються та виплачуються фондом з ТВП приватному підприємцю

опубліковано 31 травня 2016 о 12:42

Питання:

Чи необхідно сплачувати або не сплачувати ЄСВ на суми допомоги по вагітності та пологам, які нараховуються та виплачуються фондом з ТВП приватному підприємцю?

Відповідь:

Згідно з пп. 4, 5 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є ФОП, в тому числі ФОП - платники ЄП, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

ЄВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону № 2464, встановлюється у розмірі 22 відс. до визначеної ст. 7 Закону № 2464 бази нарахування ЄВ (частина п’ята ст. 8 Закону№2464).

Базою нарахування ЄВ для ФОП - платників ЄП є суми, що визначаються такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464.

При цьому, сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 3 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

Єдиний внесок для ФОП, які обрали загальну систему оподаткування, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому, сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток) (п. 2 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

Таким чином, сума допомоги по вагітності та пологах, отримана з бюджету або Фонду ФОП, у тому числі ФОП - платниками ЄП, та особами, які забезпечують себе роботою самостійно та не використовують найману працю, не є базою нарахування ЄВ.