Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо відображення в бухгалтерській документації, а також податковому обліку та звітності фінансово-господарських операцій, які проводяться фізичною особою- підприємцем на третій групі спрощеної системи оподаткування в рамках договору комісії та щодо порядку відображення вищевказаних операцій в книзі обліку доходів та витрат.

опубліковано 05 травня 2016 о 09:52

Питання:

Щодо відображення в бухгалтерській документації, а також податковому обліку та звітності фінансово-господарських операцій, які проводяться фізичною особою- підприємцем на третій групі спрощеної системи оподаткування в рамках договору комісії та щодо порядку відображення вищевказаних операцій в книзі обліку доходів та витрат.

Відповідь:

Відповідно до статей 42, 43 Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Приватні підприємці не зобов'язані вести бухгалтерський облік, хіба що за власним бажанням для цілей внутрішнього контролю. Норми Закону про бухоблік, положень (стандартів) бухгалтерського обліку на облік приватного підприємця не поширюються. Те саме стосується фінансової звітності, яка базується на даних бухгалтерського обліку. На відміну від бухгалтерського обліку підприємець зобов'язаний вести облік власної діяльності у Книзі обліку доходів і витрат.

Відповідно до п. 296.1 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку першої -третьої груп ведуть облік у порядку, визначеному підпунктами 296.1.1- 296,1.3 п. 296.1 ст. 296 ПКУ. Зокрема, платники єдиного податку першої І другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи - підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів (пп.296.1.1  п. 296.1ст. 296 ПКУ).Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи - підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику (пп.296.1.2 п. 296.1 ст. 296 ПКУ).

Форма книги обліку доходів, порядок її ведення затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику. Для реєстрації книги обліку доходів такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник книги, у разі обрання способу ведення книги у паперовому вигляді.

Порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 N 579 (далі -Порядок 579).

Відповідно до п.6.1 Порядку 579 у Книзі фізичними особами - підприємцями відображається фактично отримана сума доходу від провадження діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. На підставі даних Книги платники єдиного податку заповнюють податкову декларацію платника єдиного податку (п. 8 Порядку 579).

Враховуючи викладене, для фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку, який здійснює діяльність у сфері комісійної торгівлі, доходом є сума комісійної винагороди, яка відображається у гр. 2 Книги.

Зазначена сума також відображається в податковій декларації платника єдиного податку, форму якої затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 N578.