Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо включення суми акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів до бази оподаткування податком на додану вартість

опубліковано 23 березня 2016 о 15:34

Питання:

Чи включається сума акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів до бази оподаткування податком на додану вартість.

Відповідь:

Так, згідно з п.п. 212.1.11 п.212.1 ст.212 ПКУ платником акцизного податку є особа – суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

Відповідно до п. 188.1 ст. 188 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками – суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

Згідно з п.п. 9.1.4 п. 9.1 ст. 9 ПКУ акцизний податок є загальнодержавним податком.

Зокрема, відповідно до п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 ПКУ об’єктом оподаткування є операції з реалізації суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Відповідно до п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – це, зокрема, фізичний відпуск з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у п.п. 215.3.4 п.215.3 ст.215 ПКУ , незалежно від форм розрахунків.

Таким чином, сума акцизного податку, нарахована при реалізації суб’єктом господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, до бази оподаткування податком на додану вартість не включається.

Аналогічна позиція викладена на загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі ІДД ДФС України (http://10.80.130.130).