Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Резерви наповнення місцевих бюджетів: тема онлайн зустрічі податківців з представниками територіальних громад Буковини

опубліковано 21 березня 2024 о 16:45

Сьогодні заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк провів онлайн зустріч, в режимі відеоконференції, з головами та фінансистами територіальних громад області. 

Захід відбувся за участі начальників профільних управлінь податкової служби області: начальника управління оподаткування фізичних осіб Володимира Петковича та начальника управління по роботі з податковим боргом Руслана Пітика.

Основне завдання зустрічі - обговорення проблемних питань у сфері адміністрування місцевих податків, ризики щодо їх несплати та очікуване ресурсне забезпечення кожної з громад податковими надходженнями у 2024 році.

Аналіз сплати податків до бюджетів територіальних громад впродовж січня – лютого 2014 року засвідчив, і на це Микола Загарюк звернув увагу присутніх, що основний посил попередніх зустрічей: до процесу адміністрування місцевих податків мають бути долучені як податківці так і органи місцевого самоврядування залишився без втілення, а напрацьовані шляхи детінізації та запобіганням ризикам при сплаті місцевих податків без уваги.

Такі важливі ресурси як земля та нерухомість не в повній мірі залучаються до оподаткування – для позитивної динаміки необхідно активізувати роботу з проведення обліку та звірки земель для визначення всіх платників плати за землю та МПЗ. Так само потребують зміни підходів до  ефективної інвентаризація нерухомого майна, особливо того яке перевищує 500 м кв для будинків і 300 м кв для квартир , так як за кожен такий неоподаткований об’єкт громада втрачає 25 тисяч податку на нерухомість.

Також йшлося про те, як можна залучати до оподаткування власників житлових та нежитлових будівель, яка не вводиться в експлуатацію впродовж багатьох років. 

Наступне на що звернув увагу заступник начальника – співпраця податківців з громадами з питань погашення податкових боргів в повній мірі – найбільше потребує уваги борг до 3060 грн, оскільки до цієї суми боргу податківці на надсилаються боржникам податкові повідомлення - рішення.

Під час онлайн зустрічі обговорили питання тіньової зайнятості у сфері сільського господарства, будівництва, торгівлі, транспорту, організації харчування. Податківці звертали увагу, що ресурсне забезпечення територіальної громади напряму залежить від детінізації доходів – які отримані як від заробітної плати в «конвертах» так і доходів від ведення незаконної підприємницької діяльності. Необхідно братися спільно за детінізацію цих неоподаткованих доходів– представники громад  володіють  такою інформацією і відповідно слід повідомляти про таких «тіньовиків» контролюючі органи.

Підсумовуючи Микола Загарюк відмітив, що проблема слабкої дохідної бази місцевих бюджетів набула особливої актуальності і потребує негайного вирішення, оскільки є основою акумуляції фінансових ресурсів, необхідних для розвитку територіальних громад.