Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські податківці обговорили з лідерами громадської думки податкові новації «воєнного стану»

опубліковано 02 листопада 2022 о 17:01

Сьогодні у Головному управління ДПС у Чернівецькій області відбулося засідання за круглим столом. У заході брали участь представники громадськості – члени Громадської ради податкової служби області, науковці Чернівецького торговельно-економічного інституту ДТЕУ, студенти ЧТЕІ ДТЕУ, представники підприємств та організацій.

Присутніх на заході привітав начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак. У своєму виступі посадовець відзначив, що з початком війни податкова служба працює в штатному режимі, продовжує забезпечувати ведення обліку податків і зборів, надавати платникам якісні адміністративні послуги. в т.ч. і в електронному вигляді.

Також начальник податкового відомства поінформував, що незважаючи на військовий стан, бізнес краю відповідально ставиться до виконання своїх податкових обов’язків, і це відображається позитивними показниками з надходження до бюджетів. Від початку року казна держави отримала від буковинців 6 млрд 765,7 млн грн податкових платежів та 4 млрд 355,1  млн грн ЄСВ., а це перевищує надходження 2021 року податків - на 1 млрд 553.8 млн грн, ЄСВ – на  1 млрд 60,7  млн грн відповідно.

Звертаючись до учасників заходу Директор ЧТЕІ ДТЕУ, доктор економічних наук, професор Анатолій Вдовічен подякував податківцям за зауважив, що викладачі і студенти зацікавлені у співпраці з фахівцями – практиками. Також відмітив, що сплата податків це важлива економічна складова підтримки Збройних сил України, а відтак наближення перемоги України і відповідно необхідно добре орієнтувати у нюансах податкового законодавства.

Про зміни та новації в оподаткуванні під час воєнного стану розповіла заступниця  начальника податкової служби області Наталія Чернівчан. У своєму виступі п. Наталія презентувала присутнім інфографіку з детальним описом всіх податкових новацій, які були запровадженні у зв'язку з воєнним станом. Виступ Наталії Чернівчан викликав жваву дискусію – особливо щодо виявлення та опрацювання податкових ризиків з податку на додану вартість. Учасники  заходу мали можливість отримати відповіді на актуальні запитання з перших уст.

Окремо, посадовиця зазначила, незважаючи на нелегкі воєнні умови, податкова служба Буковини використовує всі потенційні можливості для підтримки платників податків сьогодні. Якісне обслуговування платників у територіальних ЦОПах, комфортні умови для продуктивної роботи бізнесу спрямовані на те, щоб сьогодні бізнес сплачував податки своєчасно і економіка нашої держави працювала на нашу спільну перемогу.

Про цифровізацію у сфері оподаткування йшлося у виступі заступника начальника управління податкових сервісів Марії Лукань. Виступаюча, щоб покращити процес обслуговування  платників податків  Державною податковою службою запровадженні електронні сервіси, які функціонують на сайті ДПС України.

Крім того, завдяки ефективній співпраці ДПС та Мінцифри платники мають змогу користуватися на Порталі «Дія» такими цифровими послугами як ID14, цифровий податковий номер, шеринг документів, довідка про доходи. Також платники в розділі «Мої податки» можуть отримати інформацію про свої податкові дані, стан розрахунків з бюджетом, дані про банківські рахунки, а також мають можливість сплати податків та подання декларацій для ФОП-спрощенців.

Серед тем для обговорення під час заходу – це «Податкова амністія». Виступ з даного питання презентував начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Сергій Урбанчук. Основний акцент виступу – роз’яснення порядку одноразового декларування: об’єкти декларування, ставки, терміни подання та відповіді на запитання – яких було чимало. Насамкінець, він зазначив, сумлінно відноситись до виконання своїх обов’язків за рахунок своєчасної сплати податків і зборів відбувається не лише захист територіальної цілісності нашої країни, а й забезпечується її фінансова стабільність – так проявляється соціальна відповідальність платника.