Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Нульове декларування: податківці звертають увагу на ключові моменти

опубліковано 05 серпня 2021 о 10:14

21 липня 2021 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» № 1539-ІХ – про це інформує заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Булавка Тетяна.

За словами посадовиці даним Законом визначено, що з 1 вересня 2021 року громадяни, які отримували доходи, визначені пунктом 4 Закону України від № 1539-IX мають право скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування.

Тетяна Миколаївна наголошує, що добровільному декларуванню підлягають: валютні цінності; нерухоме майно; рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо); частки (паї) у майні юридичних осіб інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності; цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

При цьому зазначені об’єкти декларування повинні відповідати наступним критеріям: розміщені на території України та/або за її межами; були одержані/набуті за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні; з яких не були сплачені податки і збори, або сплачені не в повному обсязі; які не були задекларовані протягом будь-якого з податкових періодів до 1 січня 2021 року.

У добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Із задекларованих активів громадянин повинен буде сплатити збір, зокрема:

5 % щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні; 9 % щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном; 2,5 % щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року.

Сплатити суму збору з одноразового (спеціального) декларування потрібно протягом 30 календарних днів після подання декларації.

Також, Законом надано можливість розбити платіж на 3 роки, але за вищими ставками. Так, за майно в Україні ставка зросте з 5 до 6 відсотка, за закордонні цінності – з 9 до 11,5 відсотка, за вартість державних облігацій України  – з 2,5 до 3відсотка.

Вся інформація для платників розміщена у банері «Одноразове добровільне декларування» на сайті ДПСУ за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya