Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Діалог без посередників: Про резерви посилення податкової спроможності під час зустрічі податківців з головами територіальних громад

опубліковано 16 лютого 2021 о 16:50

Питання резервів та основні аспекти формування дохідної частини бюджетів територіальних громад були на порядку денному зустрічі податківців з головами 19 територіальних громад Дністровського та Вижницького районів, що відбулася сьогодні у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

 Захід проведено за участі голови Чернівецької ОДА - Сергія Осачука та начальника податкової служби області - Віталія Шпака.

Головуючий на засіданні Віталій Шпак звернув увагу присутніх що податкові надходження громадам необхідно збільшувати не за рахунок посилення податкового тиску на бізнес, а виключно через розширення податкової бази.

За його словами бюджети місцевих громад, які формуються з податку на доходи фізичних осіб, орендної плати за землю, єдиного податку тощо мають бути самодостатніми. Задля цього необхідно сприяти , щоб всі об’єкти нерухомості та земля були обліковані, а всі суб’єкти підприємницької діяльності зареєстровані та діяли у правовому полі, наймані робітники працювали легально, а таке ганебне явище, як зарплата в конвертах, зникло. «Фіскалізація» підакцизної продукції теж один із пріоритетів – наголошував очільник податківців області.

Губернатор Сергій Осачук звертаючись до учасників заходу підкреслив, що основою громад – є фінансовий ресурс. Як керівники громад зможуть цей ресурс акумулювати так і будуть розвиватися їхні  громади. Також наголосив,   що культура сплачувати податки має бути громадянським святим обов’язком. В цьому має бути і просвітницька робота і особистий приклад. Так, Сергій Осачук наголосив, аби бути спроможними, тобто забезпечувати належний рівень освіти, культури, охорони здоров'я, соціального захисту, громадам слід боротися за «внутрішнього інвестора».

– Чернівецькій області неймовірно пощастило. Ми маємо два основних чинника, які творять передумову успішного регіону – це вдале географічне розміщення та надзвичайно працьовиті, підприємливі й ініціативні люди. Тому не може бути такого, щоби буковинці не були забезпечені, не відчували радості від життя у себе вдома, у своїх громадах, – зазначив голова ОДА.

Ключовим під час діалогу були питання пошуку та реалізації резервів розширення бази оподаткування. Серед яких роль «фіскалізації» при продажу підакцизної продукції, залучення до оподаткування власників земельних паїв, особливо садоводів.

Йшла мова також про зміни щодо обліку та зарахування платежів до бюджетів у розрізі територіальних громад.

Модератором заходу була – заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан

Спікерами заходу були: начальник управління контролю за підакцизними товарами – Наталія Донець; начальник управління податкового адміністрування юридичних осіб - Людмила Бурката; в.о. начальника управління податкового адміністрування  фізичних осіб – Сергій Урбанчук; заступник начальника управління електронних сервісів -Марія Костюк.

Фотоматеріали по темі

  • Діалог без посередників: Про резерви посилення податкової спроможності під час зустрічі податківців з головами територіальних громад