Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Віталій ШПАК: офіційне працевлаштування - запорука забезпеченого майбутнього

опубліковано 15 жовтня 2020 о 16:17

Сьогодні, відбулася прес-конференція начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталія Петровича Шпака для медійників регіональних ЗМІ.

На прес-конференції Віталій Шпак озвучив питання впливу “тіньових” схем оплати праці на надходження податків до бюджетів, основні аспекти легалізації заробітної плати, їх вплив на  розвиток територіальних громад.

Легалізація заробітної плати це збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, в тому числі, до Пенсійного фонду України та забезпечення соціальних гарантій для найманих працівників, розмір яких залежить від тривалості страхового стажу – підкреслив у своєму виступі Віталій Шпак.

Очільник податкового відомства ознайомив присутніх з показниками по надходженню податків  та зборів. Загалом у січні - вересні 2020 року до бюджетів усіх рівнів перераховано 3 мільярди 952 мільйони гривень. Від роботодавців надходження складають: податок на доходи з фізичних осіб – 53,3 відсотки, або сплачено 2089,2 млн. грн., та  військового збору – 163,5 млн. грн.

До місцевих бюджетів області від платників надійшло 2 мільярди 365,8 млн.грн. податків та зборів. Ці надходження на 66,2 відсотки складаються з податку на доходи від фізичних осіб, а саме 1 мільярд 566,9 млн. грн. та 11,5 відсотків єдиного податку з фізичних осіб підприємців це - 273,5 млн. грн. Тобто, майже на 80 відсотків місцеві бюджети залежать від «зарплатних» податків.

У своєму Віталій Шпак наголосив, що на сьогоднішній день відносини між роботодавцями та найманими працівниками нерідко не відповідають нормам чинного законодавства. Разом з тим, сьогодні карантинні обмеження не дозволяють проводити перевірки, Але податківці аналізують підприємницьке середовище (розміщення, доходи, витрати, виплати, кількість найманих працівників). Опрацьовують скарги від найманих працівників, з інформацією виплати  «зарплати в конвертах». Також, здійснюється регулярний інформаційний обмін між всіма зацікавленими державними структурами по роботодавцях, які порушують законодавство при нарахуванні заробітної плати, для проведення заходів відповідно до повноважень.

Наприкінці прес-конференції Віталій Шпак підкреслив, тільки спільними зусиллями, за участі громадськості, суб'єктів господарювання, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, можна навести порядок на ринку праці і досягти легалізації при виплаті доходів, подолати серед платників негативну тенденцію ухилення від сплати податків, та досягнення позитивної динаміки податкових надходжень до місцевих бюджетів.

Відео