Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці спілкувались он–лайн про застосування податкових сервісів (частина друга)

опубліковано 25 вересня 2020 о 11:20

Днями, відбулась он-лайн конференція на тему «Застосування податкових сервісів: переваги подання звітності в електронному вигляді». На запитання платників відповідала в.о. заступника начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка. Зокрема посадовець надала відповіді щодо порядку отримання послуг електронного цифрового підпису (ЕЦП). 

Тетяна Булавка акцентувала увагу платників, що інформаційно-довідковий департамент ДПС – єдиний в Україні кваліфікований надавач електронних довірчих послуг, який надає електронні довірчі послуги усім без винятку суб’єктам господарювання, органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам і організаціям усіх форм власності та фізичним особам на безоплатній основі.

Пропонуємо увазі платників другу частину відповідей на найбільш актуальні запитання, які надійшли від запитувачів під час проведення заходу.

Які дії користувача, якщо він втратив (пошкодив) особистий ключ КЕП чи печатки або забув пароль до нього?

Якщо користувач втратив (пошкодив) особистий ключ кваліфікованого електронного підпису чи печатки або забув пароль до нього, то він повинен звернутись до відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС, в якому отримував електронну довірчу послугу, подавши при цьому заяву на зміну статусу кваліфікованого сертифіката та новий комплект реєстраційних документів (для отримання нових кваліфікованих сертифікатів відкритого ключа). 

Чи можливо скасувати кваліфікований сертифікат виданий Кваліфікованим надавачем ЕДП ІДД ДПС у телефонному режимі?

Відповідно до Регламенту Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС) заява в усній формі подається клієнтом (користувачем) до КН ЕДП ІДД ДПС засобами телефонного зв’язку за номером, який опублікований на власному інформаційному ресурсі КН ЕДП ІДД ДПС, при цьому клієнт (користувач) повинен повідомити адміністратору реєстрації наступну інформацію:

ідентифікаційні дані власника кваліфікованого сертифіката;

ключову фразу голосової автентифікації.

Заява в усній формі приймається тільки у випадку позитивної автентифікації (збігу голосової фрази та ідентифікаційних даних користувача з інформацією в реєстрі сертифікатів). 

Чи потрібно підприємцю, який отримав електронний підпис направляти в Електронному кабінеті до податкової  приєднання до договору про визнання е-документів?

Наголошуємо, з 01.09.2020 набирав чинності наказ Мінфіна від 06.01.2020 р. №261 «Про внесення змін до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 31.07.2020 за №723/35006 (далі – Наказ №261), яким визначено нові правила приєднання до договору про визнання е-документів з ДПС.

Відтак, слід знати, приєднання до договору про визнання електронних документів відбуватиметься після прийняття в контролюючому органі першого будь-якого електронного документа, надісланого у встановленому форматі (стандарті) з дотриманням вимог законодавства.

Договори та пов’язані з ними повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого електронного підпису, які станом на день набрання чинності Наказом №261 є чинними, продовжують діяти до виникнення підстав, визначених пунктом 5 розділу III Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами. 

Які документи слід оформити приватному підприємцю, щоб отримати електронний ключ?

Звертаємо увагу, особистий електронний ключ можна лише особисто та безкоштовно у податковій (АЦСК ІДД ДПС). Відтак, платники можуть звернутись  у підрозділ Кваліфікованого надавача ЕДП Інформаційно-довідкового департаменту ДПС при Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

Однак, слід врахувати наразі в карантинних умовах пункт працює за попереднім записом. Телефон для запису: (0372)51-43-79. Адреса:  м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, буд. 200а, 1-й пов.,  каб. 110.

Для отримання електронного ключа платникам необхідно врахувати, що при собі необхідно мати певний перелік документів. Зокрема:

1. Заповнена та підписана Реєстраційна картка (для фізичної особи/фізичної особи – підприємця) встановленого зразка, у двох примірниках;

2. Копія паспорта (копії 1-2 сторінок, сторінки з відміткою про реєстрацію місця проживання, а також 3-6 сторінки за наявності відміток). Якщо у вас паспорт у формі картки (ID-картка), необхідно зробити копії лицьового та зворотного боку, копію паперового витягу з Єдиного державного демографічного реєстру про адресу реєстрації місця проживання або копію Довідки про реєстрацію місця проживання фізичної особи).

3. Копія посвідки на постійне (тимчасове) місце проживання, засвідчена підписом власника, або паспорт громадянина іншої країни із нотаріально засвідченим перекладом на українську мову (для іноземних громадян);

4. Копія картки платника податків, засвідчена підписом власника. За наявності у паспорті громадянина України реєстраційного номера облікової картки платника податків, замість копії картки платника податків, може бути подана копія сторінки паспорта громадянина України з відповідною відміткою, засвідчена підписом власника.

Детальніше про перелік документів для фізосіб можна тут: http://www.acskidd.gov.ua/fiz_osob

Зверніть увагу, що кожен особистий ключ користувача має бути записаний на окремий носій інформації - флешку.

 Податківці спілкувались он–лайн про застосування податкових сервісів (частина перша)