Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості та переваги під час «Онлайн РРО – лікбез»

опубліковано 03 грудня 2019 о 14:07

Тема застосування РРО була головною для буковинських податківців впродовж минулого тижня, оскільки ними анонсовано проведення «Онлайн РРО – лікбез». Впродовж , тижня фахівці провели аналіз запитань від платників, надавали відповіді та спілкувалися з ними під час «гарячої лінії».

Ажіотажу під час проведення заходу не було, оскільки ЗМІ широко висвітлюють дану тематику, але разом з тим дана тема цікавила багатьох платників регіону . Цього разу  були більш ініціативні під час прямого спілкування, а не в соціальних мережі і це свідчить що платники хочуть отримати інформацію «з перших вуст».

Метою «Лікбезу» було пригадати, що Законами України від 20.09.2019 № 128-IX Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та від 20.09.2019 № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» передбачені нововведення щодо застосування РРО платниками єдиного податку.

За словами фахівців нові закони про РРО відкрили можливість використовувати замість традиційних спеціальні програми призначені, для реєстрації розрахункових операцій. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. При цьому закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання. Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка. Використовувати програмні РРО можна буде з 19 квітня 2020 року;

Також під час заходу податківці акцентували про те, що з жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим (крім платників єдиного податку 1 групи) для фізичних осіб платників єдиного податку ризикових сфер діяльності- фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку другої, третьої та четвертої груп, які здійснюють: реалізацію товарів (надання послуг) через мережу інтернет;  реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах;  діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена у п.11 ст.9 Закону про РРО; діяльність туристичних агентств, туристичних операторів; діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення;  реалізацію текстилю (окрім реалізації за готівкові кошти на ринках); реалізацію деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

Ще роз’яснювали , що з 01 січня 2021 року застосування РРО стане обов’язковим для всіх фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку, крім І групи.

Серед важливого, звертали увагу, що на офіційному вебпорталі ДПС створено новий банер «Новітні РРО», в якому розміщена актуальна інформація щодо новацій у сфері застосування РРО, відповіді на питання, які найбільш цікавлять бізнес та громадськість, нормативно-правові акти, посилання на програмний інтерфейс (АРІ) через який здійснюється взаємодія програмного забезпечення новітніх моделей з інформаційною системою ДПС, тощо.