Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Віталій Шпак: в рамках соціальної підтримки списано 23,4 млн грн податкового боргу буковинським платникам

опубліковано 21 січня 2021 о 10:38

Начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак  зазначив, що списання зазначеного податкового боргу проведено на виконання вимог пункту 24 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України, внесеного Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Загалом, 79 тисяч платників Чернівецької області отримали соціальну підтримку у вигляді списання податкового боргу у сумі 23,4 млн грн.

Зокрема, списанню підлягав податковий борг, загальна сума якого станом на 1 листопада 2020 року за всіма податками і зборами в цілому по Україні не перевищує 3 060 гривень та залишається несплаченим на дату списання такого боргу.

Інформацію про списання податкового боргу платник може отримати в приватній частині Електронного кабінету. Також інформація про суб’єктів господарювання, яким списано податковий борг в подальшому буде оприлюднена на вебпорталі ДПС.

Після проведення списання податкового боргу майно платника податків звільняється з-під податкової застави, виключається з відповідних державних реєстрів. До органів Державної виконавчої служби направляється інформація для закриття виконавчих проваджень.

Також Віталій Шпак наголосив, що окрім списання сум податкового боргу Законом № 1072-ІХ надається можливість платникам податків здійснити відстрочення податкового боргу, загальна сума якого не перевищує 6800 гривень.

Щоб скористатись цією нормою закону платнику податків необхідно подати заяву довільної форми до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг. Заяву платник податків може подати як у паперовому вигляді  так і в електронному вигляді. До заяви ніяких додаткових документів подавати не потрібно.

Відстрочення податкового боргу надається платникам податків – фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, які станом на 01 грудня 2020 року мали податковий борг, загальний розмір якого не перевищує 6800 гривень, і який залишився несплаченим станом на дату подання ним заяви до органу ДПС.

Відстрочення надається без нарахування процентів за користування відстроченням. При цьому сплатити відстрочені суми податкового боргу необхідно до 29 грудня 2021 року.

У разі сплати відстроченої суми податкового боргу достроково платник податків повідомляє про це контролюючий орган шляхом надсилання листа у довільній формі.

Якщо платник податків сплатив повну суму відстроченого податкового боргу не пізніше 29 грудня 2021 року, штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються.