Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Що необхідно знати про ППРО - інформували податківці платників Острицької ТГ

опубліковано 20 січня 2022 о 13:46

Фахівець Герцаївської ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області Олексій Чеботар провів ряд зустрічей з платниками Острицької ТГ та поінформував, що Державна податкова служба України створила спеціальне безкоштовне програмне забезпечення, яке перетворює будь-який гаджет з Windows або Android на касовий апарат, програмний РРО.

Він нагадав, що з 1 січня 2022 року набули чинності норми законодавства щодо розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Також він вказав, що підприємець сам вирішує, який вид реєстратора використовувати - купувати апаратний РРО чи користуватись ПРРО, встановлюючи безкоштовне програмне рішення ДПС. Більше того, можна користуватися відповідним API, розміщеним на вебпорталі ДПС https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/, і модифікувати ПРРО під свої потреби.

Так само підприємець може паралельно використовувати на різних господарських об'єктах РРО та ПРРО.

Податківець роз'яснив, ПРРО значно спрощує ведення бізнесу, адже вся звітність відправляється до ДПС автоматично. Тобто за допомогою смартфону зі встановленою спеціальною програмою можна, наприклад, відкрити зміну, внести розмінну монету, формувати чеки та підсумкові звіти (X- та Z-звіти). При цьому кожен створений чек буде реєструватися фіскальним сервером ДПС.

При використанні ПРРО підприємець може видавати як паперовий, так і електронний чек. Крім того, чек можна перевірити в «Електронному кабінеті».

Що ж до товарного обліку, то фахівець податковох служби звернув увагу, що вимоги порядку якого затверджено наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496, то вести його зобов’язані лише певні категорії підприємців: фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку на ІІІ групі, які зареєстровані платниками ПДВ.

Також  нагадав платникам про їхнє право на податкову амністію, яка триватиме до 1 вересня 2022 року, а також про щорічне декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році, яка передбачає не лише сплату податку, а й можливість отримання податкової знижки.