Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кельменецька ДПІ: під час зустрічей з платниками податківці роз’яснюють про актуальні податкові новації та використання РРО/ПРРО

опубліковано 17 січня 2022 о 10:02

Впродовж минулого тижня податківці Кельменецької ДПІ Головного управління ДПС у Чернівецькій області провели ряд  інформаційно – роз'яснювальних зустрічей з платниками податків щодо новацій ПКУ.

Спілкувались із суб'єктами господарювання в рамках засідання за «круглим столом» та провели рейд по торговим точкам Кельменеччини.

Начальник Кельменецької ДПІ  Тетяна Якобуца зазначила, що з 1 січня 2022 року застосування РРО або програмних РРО є обов’язковим для фізичних підприємців-платників єдиного податку другої – четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції незалежно від обраного виду діяльності. Мають право не застосовувати касові апарати лише ФОПи першої групи та спрощенці, які здійснюють безготівкові розрахунки та ті, які продають товари (крім підакцизних) на території села за умови не перевищення обсягу доходу в 167 мінімальних заробітних плат. При цьому зауважила, що останні замість РРО чи ПРРО можуть використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій (РК та КОРО).

Водночас податківці зазначили, що як альтернативу підприємці можуть використовувати програмні РРО. Про їх переваги та порядок реєстрації розповіла заступник начальника Кіцманської ДПІ Альбіна Радомська.

Зокрема, застосування ПРРО передбачає передачу даних до фіскального сервера без послуг еквайєра, а експлуатація ПРРО не потребує сервісного обслуговування центрами. Більше того, для користування ППРО не потребує проходження експертиз або відповідної сертифікації. Для початку роботи його треба лише зареєструвати у відповідному реєстрі. У свою чергу, реєстрація ПРРО у податковій здійснюється онлайн.

Також податківці ознайомили платників з особливостями нового порядку ведення товарного обліку, передбаченого наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496, та детально зупинилася на переліку тих СГ, у кого виникає обов’язок ведення такого обліку, а у кого – ні.

Крім цього, податківці розповіли про податкову амністію або ж так звану кампанію одноразового декларування. Зокрема, розповіли хто може нею скористатися, які об’єкти можна легалізувати, як визначити суму одноразового збору та в який спосіб подавати декларацію.

Фотоматеріали по темі

  • Кельменецька ДПІ: під час зустрічей з платниками податківці роз’яснюють про актуальні податкові новації та використання РРО/ПРРО