Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податковий аудит: донараховано 19,6 млн гривень податків та фінансових санкцій

опубліковано 17 жовтня 2022 о 10:04

"На період дії воєнного стану змінено норми Податкового кодексу України якими частково обмежено проведення документальних перевірок. Тобто дозволено проводити перевірки лише за окремими напрямами та підставами" – поінформувала заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

Посадовиця зазначила, що за 9 місяців 2022 року проведено 673 перевірки. З них 8 планових, 51 позапланова та 614 фактичних перевірок.

За результатами цих перевірок за вказаний період донараховано 19,6 млн грн. Із зазначеної суми донарахування за плановими перевірками становлять 3,7 млн грн, позаплановими 4,3 млн грн, фактичними перевірками 11,6 млн грн.

Також під час проведення перевірок податкові аудитори зменшили від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток у сумі 14,0 млн. грн., а це   не допустить зменшення нарахування податку на прибуток в наступних звітних періодах.

Крім того зменшено суму від’ємного значення різниці між податковим зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ майже на 3,8 млн грн, заявлену до відшкодування з бюджету на 4,2 млн грн. 

Наталія Чернівчан наголосила, що зусилля аудиторів спрямовуються на якісне відпрацювання платників ризикових категорій – шляхом проведення фактичних перевірок.

Першочергово такі перевірки проводяться за скаргами громадян щодо порушення порядку здійснення розрахункових операцій і ведення касових операцій, відмови суб'єктами господарювання у можливості проведення розрахунків за придбані товари (послуги) платіжною карткою, незастосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків.

Також перевіряють наявність ліцензій та дотримання правил виробництва і обігу підакцизних товарів.

Не залишаються поза увагою фактичних перевірок і дотримання працедавцем законодавства про укладення трудового договору, оформлення трудових стосунків з працівниками (найнятими працівниками).