Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські платники за шість місяців поточного року сплатили понад 1,7 млрд грн податку на доходи фізичних осіб

опубліковано 21 липня 2021 о 08:24

З початку 2021 року платники податків Чернівецької області сплатили до зведеного бюджету понад 1,7 млрд грн податку на доходи фізичних осіб (в т. ч. ПДФО з доходів у вигляді відсотків 10,3 млн грн).  У порівнянні з аналогічним періодом минулого року сплата збільшились на 359,2 млн грн – повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Тетяна Булавка.

Відповідно до бюджетного розподілу до державного бюджету сплачено понад 440,2 млн грн ПДФО. У розпорядження місцевих скарбниць Буковини сплачено понад 1,3 млрд гривень.

Відтак, найбільше надходжень податку на доходи фізичних осіб до бюджету забезпечують галузі, які фінансуються державою. Зокрема: галузь охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, галузь освіти, галузь постачання електроенергії, галузь державного управління та оборони. Слід відзначити, що наймані працівники даних галузей отримують середньомісячну заробітну плату більше 9,5 тис грн.

Також Тетяна Миколаївна зауважує, що такі галузі як: транспортна та кур’єрська діяльність, оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів,  операції з нерухомим майном, галузь сільського та рибного господарства виплачують працівникам на рівні мінімальної заробітної плати на місяць. В той же час в галузі громадського харчування згідно звітності, середня заробітна плата склала 2,7 тис грн. Тобто, це свідчить про те, що роботодавці нараховують заробітну плату менше законодавчо встановленого розміру.

Однак, роботодавець зобов’язаний щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше встановленого законодавством розміру – наголошує посадовиця.

Та нагадує, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в статті 167 Податкового кодексу України.

«Податок на доходи фізичних осіб традиційно залишається одним з основних дохідних джерел наповнення місцевих бюджетів. Надходження з ПДФО складають 68,5 відсотка від загальних надходжень до місцевих скарбниць Буковини» -  зазначає Тетяна Булавка.