Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За перший місяць 2021 року територіальні громади буковинського краю отримали 259,4 млн грн податків

опубліковано 10 лютого 2021 о 09:22

До місцевих бюджетів Буковини в січні 2021 року надійшло 259,4 млн грн податкових платежів. Якщо порівняти наповнення місцевих бюджетів з аналогічним періодом минулого року то надходження зросли на 13,3 млн грн. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.

Основною фінансовою частиною доходів місцевих скарбниць краю, а це 62,4 відсотки, є податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло понад 162 млн грн.

Наступною складовою наповнення бюджетів територіальних громад став єдиний податок, платники якого додали до місцевого бюджету 53,7 млн грн. Ще одним вагомим внеском в місцеві бюджети краю є податок на майно, платежі від якого склали 30,2 млн грн. Передусім це плата за землю – 24 млн грн та податок на нерухоме майно – 6,2 млн грн.

 Також, ще одним елементом забезпечення фінансової стабільності місцевих громад є акцизний податок з роздрібного продажу, сума надходжень по якому склала 9,9 млн грн.

 «Саме місцеві податки і збори становлять основну доходну статтю бюджетів територіальних громад які направляються на підтримку та розвиток місцевої інфраструктури. Для забезпечення виконання своїх функцій, створення належного життєвого середовища для населення громади, органи місцевого самоврядування повинні мати у своєму розпорядженні достатні фінансові ресурси, основу яких складають саме кошти місцевих бюджетів. Для зростання надходжень місцевих бюджетів, є ще чимало резервів, серед них залучення до оподаткування тих, хто  виплачує зарплату у „конвертах”, облік усіх земель та водних об’єктів, що використовуються у господарській діяльності, легалізація ринку торгівлі підакцизними товарами тощо.», - зауважив керівник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак.