Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До місцевих бюджетів Буковини надійшло понад 8 млн грн акцизного податку

опубліковано 25 березня 2024 о 09:17

За підсумками січня - лютого 2024 року до місцевих бюджетів Чернівецької області надійшло 8020,4 тис грн акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизної продукції. 

У податковому відомстві області нагадують, що роздрібна торгівля, алкогольними напоями (крім столових вин) та тютюновими виробами може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю. 

Такі суб’єкти господарювання мають перебувати на обліку та подавати декларацію до контролюючих органів за місцезнаходженням пунктів продажу товарів, а також сплачувати податок за місцем здійснення реалізації таких товарів на бюджетний рахунок територіальної громади, відкритий в Державній казначейській службі України для сплати акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. 

У разі, якщо суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що має один або декілька пунктів продажу, які розташовані на території підпорядкованій одному органу  місцевого самоврядування, один Код території, складає та подає Декларацію та заповнює один додаток 6 до декларації відповідно до цього Коду території.

В умовах воєнного стану забезпечується контроль за діяльністю суб’єктів господарювання сфери торгівлі, ресторанного господарства та послуг шляхом проведення фактичних перевірок. Насамперед, перевірки закладів торгівлі та громадського харчування проводяться за скаргами громадян, у яких повідомляється про відмову суб’єкта господарювання у можливості проведення розрахунків за придбані товари (послуги) платіжною карткою, незастосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків за продаж підакцизної продукції.