Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Буковинські землевласники та землекористувачі  сплатили до бюджету  79,1 млн грн плати за землю

опубліковано 12 березня 2024 о 09:43

За два місяці 2024 року платники податків Чернівецької області сплатили до місцевих бюджетів понад 79,1 млн грн плати за землю, що на 16,7 млн грн перевищує минулорічні показники – інформує в.о. начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Теодозія Чернецька.

За словами посадовиці, юридичні особи власники та орендарі земельних ділянок сплатили до місцевих бюджетів 59,4 млн грн, а землекористувачі - фізичні особи – 15,4 млн гривень. 

У податковому відомстві Буковини нагадують, відповідно до ст. 269 ПКУ платниками плати за землю є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі, яким відповідно до Закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування та платники орендної плати – землекористувачі (орендарі) земельних ділянок державної та комунальної власності на умовах оренди.

Об’єктом оподаткування платою за землю є земельні ділянки, які перебувають у власності, земельні частки (паї), які перебувають у власності, земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування, та земельні ділянки державної та комунальної власності, надані в користування на умовах оренди ст. 270 ПКУ.

Платникам слід пам'ятати, - наголошує Теодозія Чернецька, земельний податок, який сплачують громадяни за місцем розташування земельної ділянки, зараховується до бюджету територіальної громади. Тому кожен буковинець, незалежно від суми сплаченого податку, робить посильний внесок у територіальний розвиток.

До відома: громадяни - платники земельного податку мають право провести звірку даних щодо площі земельної ділянки, ставок податку та права на користування пільгою зі сплати податку. Щодо звірки буковинці можуть звертатись до територіальних центрів обслуговування ГУ ДПС у Чернівецькій області: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/